Saya tak faham dia lepas dah msg kemudian delete..kebanyakannya memang kantoi.. (Sy mengaku sy memang penyiasat yg berjaya)

salam, admin.. please hide kn profile mcm biase.. sy sorng istri yg dh bekhwin slme 2 taun.. actually sye kwen ngn seorng duda ank 2. n exwife die pon dh kwen len tp jdik bini yg keberpe nth.. n suami sye nie mmg penyayang n baik alhamdulillah..

cume mslh nye nye.. die mmg terkenal ngn sikap mulut manis.. suke men msg ngn segla gurls yg ada.. ? sye xkish pon sebnarnya asalkn x melebihi batas.. cume mslahnya.. die seakan2 cube sembunyikan sesuatu..

sye xfhm konsepp die lepas dh msg pas tu delete.. n kebanyakkn nye mmg kantoi haruk la.(sye mngaku sye sorng penyiasat yg berjaya). bile sye bertnya die cpt panas aty cpt naik tangan kat bdn sy. tp skx cepuk je la.. n kx nie sye dpt tngkap history delete picture die penuh gmbr exwife die anta psl ank2 die, lepak ngn ank2 die..

yg sye xbbrpe mkphm.. itu pon nak delete ke.. .. sy tw konon nak jge aty,. tp perlu ke smpi delete nampak sgt ad bende die cube sembunyikn dri sye,, n ini merupakan kx ke 9 kantoi…

n sllu nye exwife n suami sye nie smsih lagi pngilan mnja2 gitu baby ddy ag walaupon msing2 dh kwen len.. hurm.. sye nie msih xphm.. ikatan cinta kembali bertaut ka.? ke msing2 mmg gedik. nak nnges pon sye rse mcm dh perlu la..

Pernah kantoi dengan saya dah beberapa kali tapi saya cuba memberi peluang. Masuk kali terakhir. Hati dah panas min. Mesej ber ibu2 ber ayah2 bagai. Sampai tahap ke katil bagai

Assalamualaikum. Tolong hide profile saya admin. Terime kasih. Dulu saya pernah menikah dengan En. Suami. Permulaan yang baik tetapi masuk pertengahan tahun ke empat. Suami mula buat hal. Cari perempuan lain alasannya “anak”.

Pernah kantoi dengan saya dah beberapa kali tapi saya cuba memberi peluang. Masuk kali terakhir. Hati dah panas min. Mesej ber ibu2 ber ayah2 bagai. Sampai tahap ke katil bagai. Hati isteri mana tak sakit min, kalau rumah tangga disondol oleh janda anak dua sampai si suami sanggup menjandakan isteri sendiri.

Saya tidak salahkan seorang tapi dua2. Mungkin silapnya dari saya sendiri juga kerana tidak mampu untuk memberi dia zuriat. Saya tidak tahu siapa yang bermasalah. Saya ataupun dia. Period saya memang tidak teratur dari dulu.

saya cuba amalkan pil perancang tetapi selepas makan satu papan elok je period saya datang min tapi mungkin kehendak Allah. Anak ni kita cuma mampu merancang. Tanpa izin Allah maka usaha macam mana pun tetap tak ada. Sambung cerite tadi ye. Saya naik mahkamah ditemani adik beradik. Semua saya uruskan, dia cuma datang tandatangan dan lafazkan cerai.( Saya mintak fasakh ) Bukan sahaja dia ada perempuan lain. Nafkah pun dia tidak mampu tunaikan dengan betul.

Perkahwinan bertahan selama lima tahun( Tanpa cahaya mata ). Dalam masa eddah dan selepas habis eddah pun. Dia tidak berhenti ganggu dan memohon untuk beri dia peluang terakhir. Dia cakap betul2 dah berubah. Dia cakap dia takkan cakap lagi pasal anak. Dia janji akan jaga saya lebih dari dulu. Min..

Bukan senang min saya nak buang dia dari hati kerana walaupun saya yang minta cerai tapi dalam hati sayang yang teramat min kerana dia adalah cinta pertama. Sampaikan dalam hati masa jadi isteri dia dulu saya memohon kepada Allah biarkan jodoh ni kekal sampai bila2 kerana terlalu mencintai dia min. Tapi disebabkan terlampau sakit. Saya hanya mahu beri dia pelajaran dengan bernekad menuntut fasakh. Hampir 2 tahun bercerai min.

Setiap hari boleh dikatakan dia meminta peluang dari saya. Walaupun bercerai nafkah duit tetap dia hantar setiap bulan min. Dia nak tebus kesilapan dia. Dia cakap dia dah insaf. Dia dah serik. Dia takkan ulang kesilapan dia. Dia mengaku dia tersalah pilih jalan min. Family tahu pasal ni dan family cuba berbincang dengan saya.

Memujuk untuk beri peluang kepada dia. Mana tahu dia betul2 berubah. Saya cuba tenangkan hati bersendirian. Saya menangis, saya mohon dari Allah. Adakah dia betul2 jodoh aku lagi. Ya Allah, kalau dia jodoh aku. Aku redha. Ya min, saya dengar kata family. Meskipun hati yang luka ni masih berparut dan masih teringat2 perbuatan dia tapi saya cuba kenang kebaikan dia. Dia memang baik min.

Cuma dia terikut jejak kawan2 dia yang semua boleh dikatakan kaki perempuan. Saya hanya berfikir semua manusia ada buat salah Min, termasuk diri saya sendiri dan disebabkan masih sayang. Saya bagi dia peluang untuk kali yang terakhir. Lepas ni kalau dia langgar janji tidak akan ada lagi peluang min. Ini adalah yang terakhir dan terakhir.

Akhirnya kami bernikah. Alhamdulillah min. Dia betul2 berubah. Kalau gaduh kecik2 dia tengok saya masam muka. Dia diamkan diri dan cuba buat lawak cuba slowtalk dengan saya. Dia tolong saya buat kerja rumah, sidai baju, buang sampah. Yang tu selalu dia buat. Apa saya nak makan dia cuba tunaikan. Mana saya nak pergi dia bawak. Bab makan apa saya masak dia tidak memilih. Jawapan dia masuk perut kenyang kan, hehe. Makan pakai dia tu yang penting saya jaga.

Kalau tengah tengok tv pun nak berkepit je kerjanya. Alhamdulillah min. Doakan keluarga kecil saya dimurahkan rezeki dan dikurniakan anak2 yang comel Min dan doakan semoga rumah tangga saya bahagia till jannah tanpa orang ketiga lagi min dan pada yang mendoakan saya. Saya juga akan mendoakan awak semua semoga dalam lindungan Allah dan di murahkan rezeki. Terima kasih.

setelah anak da lahir dan berusia 2 bulan dia curang belakang aku..dia peluk perempuan lain dan perempuan tu yg pernah dia tiduri sebelum dia kenal aku

Salam min aq ade cite nak kongsi dlam page ni..mngenai betapa bodohnya aq sebagai manusia…begini ceritanya,aq merupakn seorang janda yg mmpunyai anak berumur 4 tahun..aq bela ank seorg dri min selepas cerai dngn bekas suami..setelah beberapa lama..aq mngenali dngn seseorg min..yg merupakan duda ank seorg…

 

pada mula perkenalan dia nampk baik min,setelah kenal aq jadi suka pada dia..tapi makin lama dia makin tunjuk belang min .. die suruh aq pilih antara ank aq dn dia … die suruh aq serahkan ank pada ayhnya untk dijaga .. menurut dia .. dia hnya nak aq,dan dia xkan bela ank org lain.. biarlah apa nak kata..die tetap xnak min.. lalu aq pasrah .. kerana waktu tu aq bodo min .. jadi aq lepaskan anak aq..smpai skrg boyfriend aq xbgi aq brhubung dngn ank aq sndri min

 

da setahun lebih aq xjumpa ank aq min…kol pon xboleh..bile kol dia dpt tahu nnti aq kne pukul min..allah sedih sngt..tpi nak bt cmmana trlalu ikutkan hati..trlalu sygkn lelaki tu .. nak buat cmna .. dia merupakan duda ank seorg .. anak dia dijaga oleh maknya .. dia xjga ank dia … lepas dari tu min .. aq duduk serumah dngn dia … tanpa berkahwin,hingga lah aq mengandung anak aq yg bru umur 6 bulan ni min .. kami xkawin sehingga skrg … ada saja alasan die untk kawin dngn aq min … mski pon aq tahu aq tidaklah sebaik mana … aq mmpu trima kekurangan kau ..

 

knpe kau xboleh trima kekurangn aq..setelah anak da lahir dan berusia 2 bulan min .. die curg belakang aq min … die peluk prempuan lain .. dan prempuan tu yg prnah die tiduri seblum die knal aq min .. iaitu adik tiri die sndri min .. yg xsma ayh .. allah min sdih sngt min aq… tuhan je yg tahu min .. aq terima sgale kekurangn die baik buruk dia siapa dia dulu .. walau cmmana buruknya pon dia.. aq prcye kan die min .. biase laa adik tiri dia masih muda bru umur 17 min .. yg dia pulak umur 32 .. xapa lah .. mungkin ada hikmah disebalik semua ni … bila dngn aq .. dia kongkong aq ..

 

xboleh brkwan dngn sesiapa pon lelaki min .. kalau x pasti kna pukul min .. kalau die marah pasti dia akn naik tngn pada aq min .. anak lahir semua aq urus sorg min … bngun tngah mlm .. sedih sngt2 min .. byangkan min bru anak lahir beberapa hari .. dia bwak pergi karaoke .. yg bsing2 tu .. sume katenye aq kne ikut min .. allah je thu apa aq rse min .. pantang aq xdijaga dngn sempurna min .. 2 hari pantang aq da buat semua kerja rumah min … bile stress aq bergdoh dngn dia .. akhirnya aq yg dipukul .. allah min .. sebak sedih bila tngok wajah ank min yg masih kecil xtahu apa2 ..

 

lahir luar nikah .. tapi dari lahir xrse kasih syg seorg ayah min … kdg aq letak diri aq ditempat anak tu min .. sedihnya kalau aq jdi dia … allah .. akhirnya aq angkat kaki juga keluar dari situ .. biarlah mungkin ada karma tuk semua ni .. biarlah aq jge ank ini seorg diri .. biarlah ank ni tdak brbapa sekali pon .. jika aq kawin dngn dia pon tiada guna min .. aq sering dihina ..menurut dia .. dia sempurna aq lah yg bodo .. pelacur .. janda .. hina sbb tu laki aq tnggal aq .. aq tahu aq xbaik min . Tapi aq juga manusia biasa yg selalu khilaf …

 

tak apa lah . Mungkin dia mmg org yg tiada hati dn perasaan .. pernah sekli tu min aq minta die beli susu ank ni .. sbb aq brpisah dngn die waktu pantang .. dan xkerja .. die suruh aq sujud cium tapak kasut dia min … hinanya die buat aq min .. allah .. menangis aq tulis semua ni..aq lepaskan sgalenye demi dia .. ni yg aq dpt .. xapa lah mungkin ank ni anugerah allah sbgai pengganti ank aq yg sblum ni..aq yakin aq mmpu min tnggung dia.. aq yakin sesulit sesukar macm mna pon .. aq masih ada dia untk diberi mkan min …

 

biar lah apa org nk kata malu ke ape ke .. sbb ni semua slah aq min .. aq yg bodoh min .. trpulang laa pada makcik bwang nk kecam ke ape .. mulut org siapa boleh tutup .. menangis bile tngok air muke ank aq min .. belum merangkak belum knal dunia.. tpi da lalui macam2 .. allahu ..

masalahnye sekarang saya tak berminat cara ibu mertua handle bila baby saya nangis.. pernah 1 hari elok baby saya tidur tetiba dia nangis, saya yang sedang menepuk

Salam admin, mintak tolong hide fb saya.. nak tanya pendapat macam mana nak tegur mak mertua yang suka goncang kepala baby saya.. baby saya baru 1 bulan 20hari,baki sebelum naik kerja ni suami mintak duduk rumah mak dia memandangkan sepanjang pantang saya memilih untuk tinggal di rumah ibu saya..

 

masalahnye sekarang saya tak berminat cara ibu mertua handle bila baby saya nangis.. pernah 1 hari elok baby saya tidur tetiba dia nangis, saya yang sedang menepuk dia supaya tidur semua tiba-tiba ibu mertua dtg angkat sedikit bantal baby sy & mengoncang-goncang bantal sambil memujuk suruh baby saya senyap..

 

ada lagi 1 tabiat die suka meriba baby saya sambul bersila & menghentak2 lutut nye supaya anak saya tidur.. apa patut saya buat? Ikut hati nak duduk dlm bilik saja sekarang ni

Sejak tu saya jadi berdendam ,kebebasan saya dlam rumah jadi terhad disebabkan 24jam abg ipar asyik mengadap tv ja,klau sy nak menyusu anak pun kena nyusu dlm bilik,nnt asyik pndang2 ja,kemesraan sy dan suami sudah terbatas ,sy cemburukan suami melayan abg dia seperti kanak2 sedangkan abgnya msih mampu buat sendri ,umpama sy dimadukan,kalau sy nak keluar sy kena pastikan makanan sudah tersedia utk dia mkan..

Assalammualaikum warga krt .. Sy mohon admin hide profile sy .. Sedikit luahan dari sy .. Dah hampir 5tahun sy berkawin .. Alhamdulillah tiada masalah serius .. Tahun ke 2 kawin sy di sahkan mengandung .. Alhamdulillah rezeki ,awal kawin mmg hidup kami susah sikit kami tgal dgn family sy masa tu,suami baru dpat kerja .. Sy fikirkan keluarga kmi akan lbih bhgia dgn kehadiran cahaya mata kmi ..Selepas ja sy habis berpantang ,ibu mertua sy menghantar mesej kepada sy menyatakan dia hendak menghantar abg ipar utk di jaga ,abg ipar sy oku yg bermsalah pembelajaran ,pemikiran dia waras boleh pk mana elok dan xelok ..cumanya dia tdak pndai buat kerja ,asyik 24jam mengadap tv ..

 

Mil menawarkan utk byar deposit rumah sewa dan akan byar stiap bulan utk rumah sewa (sebelum ni nak minta tlong susah sgt nak tlong)kmi pun terima laa memandangkan kmi tgal di rumah family sy .. Selpas beberapa bulan menyewa ,dia dah xbyarkan utk rumah sewa,xpa laa kmi ok ja boleh survive .. Dan selepas pada itu kami diberitahu yg dia nk kawin ,hati sy terus jadi xkeruan ,apa di fikiran sy ,adakah dia sanggup buang ank dia yg selama ni dia jaga selama 36tahun semata2 nak kawin ,dia ckap abg ipar yg nak sgt tgal dgn kami..

 

Sejak tu sy jadi berdendam ,kebebasan sy dlam rumah jadi terhad disebabkan 24jam abg ipar asyik mengadap tv ja,klau sy nak menyusu ank pun kena nyusu dlm bilik,nnt asyik pndang2 ja,kemesraan sy dan suami sudah terbatas ,sy cemburukan suami melayan abg dia seperti kanak2 sedangkan abgnya msih mampu buat sendri ,umpama sy dimadukan,kalau sy nak keluar sy kena pastikan makanan sudah tersedia utk dia mkan.. Org boleh ckap xpa laa,dapat pahala ,tapi org xrasa mcm mana sy rasa.. Nk bercuti pn susah ,Utk pengetahuan semua semasa sy berkawin dulu tiada seorg pun dari keluarga suami sy dtg termasuk mil .. Sejak dari tu sy menganggap sy xpernah ada keluarga dari sebelah suami .. Bila sy luahkan pda mil ckap kita sama2 jaga ..dia ckap sy menantu kurang ajar ,xmengenang budi ..

 

Suami hnya 3beradik sahaja ,skrg dah dkat 2tahun abg ipar dgn kami,tahun lepas time bulan posa mil suruh hntar kat dia katanya nak ajak tarawih sesama tapi tahun ni xda pulak sebab ada laki dia kot ,suami sy sendri xpernah tgok suaminya ,sy jd tawar hati kat suami ,sy xmenolak utk menjaga tapi biarlah sama adil ,masih ada adik dan mil ,sy minta jaga gilir2 sekurang2nya ada ruang sy dan suami bergerak bebas ..mohon warga krt bg pandangan atau kata semangat .. Maaf la ayat terabur sbb cuba pendekkan jalan cerita..yg nak kecam tu kecam laa .. Tq min..

Sampai memalukan sy depan orang, komen mengaibkan sy di facebook suami. Mcm2 la. Jadi sy sgt xtahan hingga sy sekali keguguran sbb stress yang amat. Disebabkan kebencian tu, sy xbalik umah mertua dah. Pernah cuba tp xde kebaikan. Jd bergaduh, sy ditolak ditengking oleh kak ipar.

Salam admin. Sy nak mnta pendapat sini sementara tunggu apoinment kaunseling pejabat agama. Sy ada konflik dgn keluarga mertua yg punca mereka suka masuk campur dan agak dengki dgn sy. Termasuk keluarga sy pun mereka dengki.. Mereka xsuka suami sy rapat dgn keluarga sy.. Sedangkan rumah kami dekat dan mereja jauh. Jd logikla kami agak rapat sbb mak ayah sy pun baik. Bukan nak puji tapi hakikat. Suami sakit pun ayah sy tlg jagakan sbb time tu sy pregnant xlarat. Abang dan kakak sy pun byk bantu kami masa awal kahwin.

 

Dipendekkan cerita mereka start reka cerita sbb xpuas hati. Bila jumpa sy ade je benda nak tegur katanya sy penyebab suami lupa keluarga sendiri. Sedangkan suami kerap call kampung, dlm wasap group pun saling borak. Masalahnya dgn kakak2 ipar pun sama. Dok mengapi dan cakap suami lupa adik beradik sendiri. Kami pun xtau la nk buat camne lg. Sampai sy menjawab dgn mertua sy sbb geram sgt tuduh sy bukan2. Dah mcm pijak kepala pulak. Benda jd makin teruk selepas tu.. Suami dipulau keluarganya.. Waalaupun mereka xcakap terangan tp tindakan mcm suruh suami ceraikan sy.

 

Pressure suami, pulaukan dia, bila die call ayah die xnak angkat. Sampai memalukan sy depan orang, komen mengaibkan sy di facebook suami. Mcm2 la. Jadi sy sgt xtahan hingga sy sekali keguguran sbb stress yang amat. Disebabkan kebencian tu, sy xbalik umah mertua dah. Pernah cuba tp xde kebaikan. Jd bergaduh, sy ditolak ditengking oleh kak ipar. Mertua berlaku kasar tarik tangan sy keluar kereta sampai mak ayah sy jd risau sangat fikir nasib sy. Tapi jauh disudut hati sy nak berbaik tp sy takut sangat. Sy takut jika pegi lagi sy dihalau atau ditengking lg..

 

Suami suruh sy ikut juga balik kampung dan cuba sekali lagi. Sy takut sgt. Jd nak mnta pendapat perlu ke sy ke rumah mereka lg sekali? Perlu ke sy betulkan lagi keadaan atau biarkan shj? Sy buntu juga. Sbb kalau sy xcuba selesaikan suami sy akan stress dan akan ckp sy xnak mengalah. Mohon pendapat tp jgnla mengecam.. Please ??

mertua saya kedekut sangat contohnya kalau suami sy beli satu tin biskut..dia akan kasi pada anak2 sy sikit lebihnya dia akan bawa sorok dalam bilik dia bawah katil…

assalam admin dan smua sy nak luahkan dlm ni pasal mak mtua sy harap dapat dipostkan. sy dh bkawin dan ada anak tga org smuanya perempuan..suami sy kerja biasa je..

kami tinggal sekali dengan mrtua..sy pulak jd suri rumah so mmg xberduit la kan..sy dah lama mkn hati dengan mtua sy ni…ayah mtua ok je tapi mtua sy ni..sjak zaman kahwin smpai dh beranak tiga ni perangai kdkut dia susah sngt nak ubah..

contohnya kalau suami sy beli satu tin biskut dia akan kasi pada anak2 sy skit lebih nya tin tu dia akan bawak sorok dalam bilik dia..xckup dengan tu perangai sorok dia tu jgak dia akan sorok kalau ada mkanan sdap2 yg sy msak cth nya ketam udang besar bila dah mkan tgahri ..lpas tu ada baki utk makan malam tp dia bawak sorok dlm kabinet siap kumci lagi..

adik bradik suami pun tahu perangai mak mtua mcm tu dari dlu lagi..xtahu la knapa dia pelik sangat..kalau suruh anak sy pergi kedai pun ada baki 20 sen ke dia akan minta balik..sy dh lama perati tapi mampu diam dan merungut pada suami je..

suami pun dah xtak tahu nk buat apa sbb sdia mklim dgn perangai mak mtua tu ..sy ni mmg la xpnah bkira tp sy btambah geram skrg ni sbb prangai dia makin mnjadi…sy masak kan ayam goreng tiga ktul pada anak sbb mak dan ayah mtua xnk ayam gorrng diorang nk makan masak kicap..

lepas dah msak sy tinggalkan anak2 di daput dorang nk makan ttba anak sy yg bongsu ngis2 bila tnya diorang ckp mak tuk ambik ayam adik dia..siap sruh kongsi2.. sape tak geram admin?kalau nak britahu la awal2 boleh sy goreng lebih..

kalau cucu nak makan tak elok lah buat mcm tu kan?sy yg time tu tengah sapu kat ruang tamu trus ambik adik tu dan suap dia sikit makan ayam goreng kakak dia ngis dab bebal la dia..diorang anak2 sy ni dah la suka makan nasi kosong n ayam goreng ja..

jadi nak tanya pendapat dalam ni perlu ke saya britahu dan tegur mertua sy tu?kalau xdtgur sy pulak yg makan hati yelah waktu kami duduk asing dulu dia jugak yg suruh kami balik sunyi katanya..suami sy tu anak kesayangan dia perangai kedkut dia tu mmg suami dh tahu..dulu suami nak pinjam kereta ayah metua pun mak dia xbagi…adik2 bradik suami pum tahu semuaa hal ni..

Hampir sebulan kejadian tersebut dan sebulan juga suami tidak ke sana. Apa yg menyedihkan sy, ketua taman mengaku pada suami sy yg report. Suami sangat marah dan menceraikan sy kerana telah memalukan dia. Sy sedih kerana ketua taman tidak amanah tetapi sy bersyukur kerana sy tidak perlu hidup dgn lelaki yg suka berzina.

Assalam.Sy ingin berkongsi dgn semua pembaca tentang kisah rumah tangga sy yg cuma bertahan selama setahun. Sy berkahwin dgn duda. Sy kini hamil anak sulong. Sy dapat tahu suami selalu ke rumah bekas isteri utk memuaskan nafsu apabila sy keluar bekerja. Suami kerja sendiri.

Sy bertanya hal tersebut dan sedia berbincang dgn suami andai ada kekurangan sy. Tetap suami tidak mengaku. Sy berdiam diri kerana taknak bergaduh tetapi dalam diam sy berjumpa dgn ketua taman perumahan bekas isteri utk memaklumkan kejadian itu. Ketua taman sedia memberi kerjasama. Tuhan maha adil, satu malam sy maklumkan kepada suami utk pulang ke rumah emak sy.

Sy sembunyi dalam kereta yg sy sewa khas. Tuhan maha adil, suami sy ke rumah bekas isteri utk tido. Malam tu jugak ketua taman tangkap suami dgn bekas isterinya. Mereka mengaku bernikah tetapi apabila minta bukti nikah tak ada. Suami sy telah dilarang ke rumah bekas isteri sehingga dapat tunjuk bukti.

Hampir sebulan kejadian tersebut dan sebulan juga suami tidak ke sana. Apa yg menyedihkan sy, ketua taman mengaku pada suami sy yg report. Suami sangat marah dan menceraikan sy kerana telah memalukan dia. Sy sedih kerana ketua taman tidak amanah tetapi sy bersyukur kerana sy tidak perlu hidup dgn lelaki yg suka berzina.

sedih tu memanglah sedih…tapi sy tidak perlu hidup dengan lelaki begini lagi..ckuplah sy rasa dikhianati dan dilukai oleh seorang suami..biarlah dia mbawa haluan dia sdri jika ingin atau berbaik smula dengan bekas istrinya silakan kerana sy bnikah dengan dia pun waktu itu dia mmg seorang duda..

Sy akan terus kuat utk ank didalam kandungan. Tiada istilah sayang suami kerana risau anak tidak mendapat kasih syg ayah. Tetapi sy lebih risau hidup dgn lelaki yg tidak tahu beza halal haram. Bagi mereka yg senasib dgn sy….jgn dera perasaan sendiri dan anak2 kerana suami yg tidak bertanggungjawab. Terima kasih admin.

saya letih macam ni hari2 dan stress..kdg saya rasa dia ada dgn xda sama je..duit nafkah pun tak bagi, just bagi duit barang dapur je RM 180..untuk sebulan..duit tulah untuk beli lauk pauk kami bertiga utk tempoh sebulan..kdg xckup sy tmbh duit sy..padahal gaji dia tinggi, lebih dari 5k..hmm dah nasib sy kan

salam..sy stress dpt laki yg pemalas, pengotor & tak mmbantu bini wat kerja rumah..kami 22 bekerja, sy pagi2 nk kena siapkn breakfast dia, nk kemas rumah, basuh baju, masakkn utk dinner dan nk uruskn mndi ank lg..krja2 seharian mcm tu sy xkisah pun kalau dia xnak tolong, sbb sy faham dia lelaki..tp sepanjang 2 tahun lebih kahwin, dia jrg sgt tlg wt kerja rumah..sy kena paksa dan membebel bru dia buat.

 

sampaikan tandas rumah kami berkulat pun dia xcuci tp tau komen je..hari-hari dia balik kerja sibuk tengok tv dan handphone, sdgkn sy terkejar2 nk siapkn semuanya..smpaikn sy pn lupa mkn minum sndri..diri sndri pn sy xtrjaga..pendek kata, semua mslh yg berlaku dlm rumah sy tu, sy yg kena settle kan dan cari jln penyelesaian cthnya sink bocor, toilet tersumbat, dsb..sy pn xtahu nak buat macam mana, mengadu kt mak saya pun mak sy xblh nk btpa dh sbb dri kecik mmg perangai dia cmtu..

 

sy letih mcm ni hari2 dan stress..kdg sy rasa dia ada dgn xda sama je..duit nafkah pn xbagi, just bagi duit brg dapur je RM 180..utk sebulan..duit tulah utk beli lauk pauk kami bertiga utk tempoh sebulan..kdg xckup sy tmbh duit sy..padahal gaji dia tinggi, lebih dari 5k..hmm dah nasib sy kan…..xtau lah smpi bila sy blh hadap bnde2 mcm ni…kalau smpi ke tua sy hidup mcm ni, sy mmg xblh tahan..Suami sy jenis berkira n kedekut…setiap bulan dia bg saya RM 180 je utk beli brg dapo + lauk padahal gaji 6k…klo xcukup sy yg akn tmbh duit sy sdgkn gaji sy 2k sja…

 

smpaikn nk beli kperluan sy sndri pn xcukup sbb topup duit blnje dapur…bln ni nk puasa, sy mintak dia lebih sikit duit blnja dapur sbb nk la jgk bukak puasa dgn 2@3 lauk memandgkn sebelum ni sy masak 1 lauk je…tp suami ckp xpe, buka je posa dgn 1 jenis lauk pn xpe….hmm sedih sy dah la sy tgh pregnant…?

Lepas kawin suami mintak tlg sye buatkan loan untuk die konon nk tingkatkan perniagaan die.. Tp sye tgk xkemane pun tp sbgai isteri sye layankn aje sbb die jnji nk bayar bulan2.. Sye buat loan max 20tahun 130k bulan2 rm2400 termasuk bungga saye kne bayar hampir 300k.

Salam min. Sye nk cite ni untuk jadikan pengajaran untuk semue wanita kat luar sane terutama kakitangan kerajaan.. Ni adalah kisah benar yg berlaku kepade saye.. Sblm org lain kate saye bodoh sye akui saye jadi bodoh kejap xtau la kenape mungkin sbb terlalu sayang. Suami saye meniaga sendiri xde la berjaya mane dr saye mule kenal die pakai myvi sye pakai proton.

Lepas kawin suami mintak tlg sye buatkan loan untuk die konon nk tingkatkan perniagaan die.. Tp sye tgk xkemane pun tp sbgai isteri sye layankn aje sbb die jnji nk bayar bulan2.. Sye buat loan max 20tahun 130k bulan2 rm2400 termasuk bungga saye kne bayar hampir 300k.

Sye pelik mane pergi duit tu yg saye nmpk kerete die je makin berhias. Sye nk beli rumah nk tukar kete pakai duit saye die xbg kate xpe pakai dulu ape ade.. Ok fine.. Hari makan bulan xpernah bayar bulanan.. Saye gred 29 je jd gaji saye mase tu 3k++ je.. Lepas tu die mintak pulak saye buat loan lg satu sbb die kate perniagaan die still xberjaye.. Ok sye turut kan juga..

Family sye xtau.. Saje jaga baikkknye smpai keluarga laki sye kate sye yg dok habiskn duit ank dorg..
Loan kalini sikit so bulanan dlm rm300++. Tp still same min. Tah mane perginye duit tu.. Lepastu tetibe die kate nk beli kete mewah lak min.. Kete yg bulan2 1800 min.. Bayangkan die kate nk bg org yakin la dgn bisnes die.. Kite ni bodoh..

Layankan lagi.. Buat lg loan bodoh semue ambik bayaran n pinjaman max jd bayangkan la bunga die so tambah lagi 400 sbln.. Tp mase ni gaji dh naik jd 4000.. Campur ot min blh kire la bape je gaji bersih saye jnji nk bayar tah kemane sampai la sekarang..
Xcukup loan2 tu one day die g luar negara tetibe min xbgtau. Aku punye risau mane die pergi sekali die g oversea.. Aku xley cite detail sbb t kang keluarga or bff die bace dorg tau sape aku..

Die call kate tlg cari duit die xde duit makan n nk balik.. Die kne sbb keje.. Bayangkn min aku mase tu pas bersalin g turun tangga along cari duit tok die tp xlepas sbb mase tu kad aku ade kat salu lg along sbb pinjam tok bayaran bulanan kete mewah tu min.. So aku tipu adik aku kate kete aku rosak..

Adik aku pun bg 2k mcm biase die jnji nk bayar tp bayar.. Yg hanat sgt min. Mase tu die suruh aku tutup fb. Tp ku cam terdetikla nk buka fb.. Rupenye die g bercuti min dgn kengkawan n rupenye selalu je ie merayap sane sini dgn bini lain.. Upload kat fb bgai min..Ok fine.. Aku selaku bawang paling bodoh didunia mase tu aku maafkan min.. Aku ni min die xpernah bg nafkah min. Anak aku lg la..

Bayangkan dgn gaji tinggal berape tu aku start duty aku pulon ot.. Sian anak aku.. Mak aku la jage. Aku keje pg ptg laki kau jgn cakapla mmg nmpk dh rupe..Bile xde duit msg mintak duit xbg di makinye aku.. Aku ni bawang bodoh bg la walopun rm50..Lepastu min aku nekad g keje jauhhhhhhhhhhh…

Gaji lebih besar supaye dpt aku stlkn along n hutang dgn adik beradik aku n kwn2 aku yg aku pinjamkan tok laki aku tu..Satu pun die xbayar.. Aku bile mintak die kate.. Ko xde hak nk tanye sal hutang ko tu isteri aku..Bile aku dh g keje jauh die still lagi dok kate ada masalah tu ni.. Aku pikey kesian lak kat die gn bini die n anak die kat sane.. Aku tlg gak min.. Beribu min.. Tp die akan mintak dan mintak dan mintak lg..

Kalo aku xbg die maki aku dan maki dan maki lagi..One day bijaksana masuk dalam kepale otak aku.. Sampai bile aku nk jd bodoh.. Anak aku pun bukan kenal die.. Die pernah g tgk anak aku pun.. So aku nekad stop bg die duit.. Die pun sawan min kate aku dhenang tolong die semue.. Die tau xmase gaji aku 300 400 camne aku hidup dgn anak disaat die bersuka ria?

Lepastu min die buat2 baik tp Allah tu ade. Bile hati aku nk lembut kantoi min upenye die ade perempuan lain selain bini die yg l sorg.. Kantoi terok min.. Nalas cite t kang org tau sape die.. Smpai bini die lg sorg cite kat aku.. Tp mase tu aku dh pun pasang peguam tok fasak bile aku nekad nk berubah tu so aku be like. Ok no turning back.. Walopun. Terlambat sgt2 dh kalo ikotkn.. N dgr cite skrg die dh xde ape2..

Nk zero dh n msh msg aku mintak tlg tp maaflah dh terlambat dh..
Aku skrg terpakse tngung hutang lebih kurang 15 16tahun lagi sbb loan semue name aku bulan2 hampir 4000 tok loan saje sblm masuk aeon die uruh aku buat bb nk bayar hutang die..Kalo ikotkn aku nk tls ni kat b aku siap gmbr org biar dorg tau camne aku terseksa dulu hidup susah merempat menumpang umah org sbb dorg..

Tp aku fikir balik aku nk jage aib die.. Kat sini bkn ade org tau sape aku sape die kan..So kepade semue wanita please hati2 kite ni bile dh syg suami syg sgt.. Ase xblh tgk die susah tp tlg jd bijak jgn jd cam aku.. Skrg terpakse hadap loan2 tu.. Loan atas name aku nknk kne bayar.. Die mmg dh xnk bayar..Tolong sm2 doakan kes ku cpt2 stle dptlah bebaskn diri aku n anak aku..Terime kasih semue sudi bace tq..